Ustalık Belgesi ve İş Yeri Açma İmkanı

Ustalık belgesi belirli bir deneyimin zorunlu tutulduğu meslek dallarında çalışabilmek ya da iş yeri açabilmek için önce kalfalık belgesinden sonra alınması gereken belgedir.

Kalfalık ya da ustalık belgesi sahibi olabilmek içinde ya eğitim almak ya da o meslekte belirlenen sürelerde çalışmış olmak yeterli olabilmektedir. Belgeye sahip kişilerin ayrıca usta öğreticilik belgesi alması durumunda ise çırak ya da kalfa çalıştırma, eğitme ve usta olarak yetiştirme süreçlerini yapma hakkına da sahip olabilmektedir. Peki, Kimler bu belgeyi alabilir? Nasıl alınır? Başvuru şartları nelerdir? Başvurular nereye yapılmalıdır?

Özellikle sanayi iş kollarında ya da zanaat gerektiren işlerde çalışabilmek, mesleğine yönelik iş yeri açabilmek, çırak, kalfa ve usta yetiştirebilmek için bu belgenin alınması zorunludur. Belge sahibi olabilmek için öncelikli olarak kişinin kalfalık belgesi sahibi olması gereklidir.

Uzun yıllar mesleğini uygulayan kişilerin SGK hizmet dökümü ile bunu belgelemeleri gerekmektedir. Belge için aranan hizmet süreleri kişinin eğitim durumuna göre değişiklik göstermektedir. Mesleğinde henüz tecrübesi bulunmayan kişiler ise mesleki eğitim merkezleri tarafından açılan eğitimlere katılarak belge alabilmektedirler.

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır 2023

Koşullarına baktığımızda önümüzde seçenek olarak 2 yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri mesleki eğitim merkezlerinin açtığı uygulamalı eğitimlere katılmak, eğitim süreci tamamlandıktan sonra ise sınavlara girmek gerekmektedir. Mesleğini belirli bir süredir icra eden kişiler ise eğitime katılmadan sadece sınava girerek bellge alabilmektedirler.

Bu belgeyi isteyen kişi belirli bir süre mesleğini yapıyor ve bunu da SGK hizmet dökümü ile belgeleyebiliyor ise denklik belgesi almak zorundadır. 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu kapsamında belirtilen fiilen çalışma hizmet sürelerini tamamlayan kişiler mesleki eğitim merkezlerine denklik başvurusu yapmak durumundadırlar. Denklik belgesi alan kişiler önce kalfalık sınavını tamamlayarak kalfalık belgesi almalılar ardından da ustalık sınavına katılarak ustalık belgesi sahibi olabilirler.

Ustalık Belgesi Nereden Alınır

Bu sorunun yanıtı aslında 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu belirlenmiş olup belge verme yetkisi mesleki eğitim merkezlerinde bulunmaktadır. Başvuru yapan kişinin eğitim durumuna ve son mezun olduğu okula göre ustalık eğitim süreci değişiklik gösterebilmektedir.

Eğitime katılmadan direkt olarak ustalık sınavına girme hakkı sadece mesleğini uzun yıllar yapan kişilere sunulmaktadır. Bunun içinde başvuru yapan kişinin eğitim durumuna göre 3308 Sayılı mesleki eğitim kanununda belirlenen çalışma sürelerinin tamamlanmış olması zorunlu tutulmaktadır.

Örneğin ilkokul mezunu bir kişi için 12 yıl çalışma süresi istenirken meslek lisesi mezunu bir kişi için 8 yıl çalışma süresi yeterli olabilmektedir. Elbette ki bu süreler her meslek grubu için değişim göstermekte olup bu şekilde ustalık alabilmek için öncelikle kalfalık belgesi alınması istenmektedir.

Bunun haricinde alternatif olarak 3308 Sayılı Kanun Kapsamında Olmayan Meslekler İçin Belge Verme Yetkisi Meslek Odalarındadır. Yani meslek dalınız 3308 sayılı kanun kapsamında değilse meslek odalarından alacağınız kalfalık ve ustalık belgeleri de iş yeri açma husunda size fayda sağlayacaktır. İkbal Akademi ise sizin kanun kapsamında olmayan meslek dallarında faydalanmak istediğiniz ustalık ve kalfalık belgeleri için meslek odaları işbirliği ile yardımcı olacaktır.